O programe KETO
Diéta čerpá z výhod, ktoré poskytuje úprava pomeru makroživín, ale zároveň zohľadňuje potencionálne riziká, ktoré plynú z dlhodobého držania keto diéty. Prečo si ho zvoliť?
- Diéta pre rýchlo viditeľné výsledky chudnutia.
- Jedálniček keto diéty je postavený na významnom znížení sacharidov, a naopak navýšení tukov.
- Energia je získavaná z nahromadeného tukového tkaniva.
- Na víkendy zaistené chutné jedlá ošetrené šetrnou pasterizáciou pre konštantnú ketogenézu. V prípade, že nemáte záujem o jedlá na víkend, uveďte to do objednávkového formulára / operátorke na klientskom centre.
- Následne je možné pokračovať s iným typom diétneho stravovania, ktorý pracuje už s vyváženejším pomerom živín, je pre organizmus optimálnejší a zabráni jojo efektu.
- Program je možné objednať len v nasledujúcich variantoch: na týždeň (bez/vrátane víkendu), 2 týždne (bez/vrátane víkendu), 3 týždne (bez/vrátane víkendu) alebo mesiac (bez/vrátane víkendu). Objednávka bude akceptovaná vždy od nasledujúceho pondelka. Odhlásiť jedlo je možné vždy do piatku 12:00 od nasledujúceho pondelka (cez víkend prebieha výroba pasterizovaných jedál na ďalší víkend, preto nie je možné odhlasovať skôr).
- Jedálniček KETO je dispozícii v piatich energetických radoch, a to 6 000, 7 000, 8 000, 9 000, 10 000 kJ.
- Na program nie je možné nastaviť výnimky.
Počas celého chudnutia je dôležité udržať sacharidy pod kontrolou. Zdravé stravovanie tak ponúka možnosť zaistenia chutných jedál ošetrených šetrnou pasterizáciou na víkend. Hotová krabička je pasterizovaná v autokláve pomocou vysokej teploty v pare niekoľko hodín, takže sa predĺži jej trvanlivosť. Pri pasterizácii môže dôjsť k oroseniu krabičky/etikety, čo nie je na závadu.
Tým zaistíme čerstvosť jedál i počas dní, kedy bežne nevaríme. Nehrozí tak, že by ste počas diéty prerušili ketogenézu, čo je súbor metabolických procesov, pri ktorých nastáva vďaka upravenému jedálničku zmena využitia čerpania energie.
Viac informácií o princípoch, prínosoch a úskaliach keto diéty si môžete prečítať vo výživovom okienku nižšie.
Suroviny
Jedálniček v programe KETO má upravený pomer živín, a to nasledovne: sacharidy 10 %, bielkoviny 10–20 %, tuky 70–80 %. Sacharidy sú v keto programe značne ponížené (ich celodenný príjem nepresiahne 10 %) a sú nahradené tukmi. Základom jedálničku sú pokrmy z tučných mias (slanina, bravčové, kuracie, jahňacie, ryby) a mliečnych plnotučných výrobkov (jogurty, smotany, kefíry, tučné syry), orechov a semien. Nechýba ani nízkosacharidová zelenina bohatá na vodu, ako je karfiol, brokolica, šaláty, špargľa, kapusta, kel či avokádo apod.
Výživové okienko
Čo je to keto diéta?
Pri bežnom fungovaní a vyváženej strave so štandardným rozložením makronutrientov organizmus ukladá cukor do pečene a svalov a tuky do tukových buniek. Upravením pomeru základných živín, kedy zásadne znížime sacharidy, sa metabolizmus prepne do glukoneogenézy a ketogenézy. Prakticky nastane to, že organizmus bude odoberať energetické zásoby uložené v svaloch a pečeni a po ich vyčerpaní si vytvorí tzv. ketolátky z rozpadu tukového tkaniva.
Dôjde tým k zlepšeniu hladiny tukov a cukru v krvi a súčasne k rýchlej redukcii nadbytočného tuku.
Nízkosacharidová diéta od Zdravého stravovania pracuje namiesto významného navýšenia bielkovín s navýšením tuku. Tuk jednak znižuje chuť k jedlu a z pohľadu inzulínu je neutrálny. Organizmus pri dodržaní nízkosacharidovej diéty s navýšením príjmu tukov ešte k tomu dosiahne ketogenézu za všetkých okolností. Je dôležité myslieť na to, že akékoľvek porušenie nízkeho príjmu sacharidov ukončí ketogenézu, kedy organizmus čerpá energiu z tukových zásob.
Nízkosacharidovú diétu nie je optimálne držať dlhodobo. Tá, ktorá navyšuje príjem bielkovín v dlhodobom horizonte, môže príliš zaťažiť pečeň a obličky, čo nie je žiadúce. Je preto dôležité, aby keto diétu nastavoval nutričný tým a bola držaná po obmedzenú dobu, ako je tomu v prípade programu KETO od Zdravého stravovania. V prípade nízkosacharidovej diéty s navýšením tukov môže dôjsť napríklad k zvýšeniu cholesterolu, ak si nestrážime príjem zdravých tukov, a k únave. Nie je tiež ideálna v prípade, že veľa športujeme.