O programe Doplnky
- doplnky pre zdravie, potechu zmyslov a zahnanie chuti na sladké
- na výber zdravší dezert, ovocné či zeleninové smoothie, fresh, raňajky či polievky (výber z dvoch druhov)
- ďalší možný zdroj vitamínov a minerálnych látok z ovocia a zeleniny
- u doplnkov nie je možné zvoliť energetickú hodnotu ani uplatniť výnimky
Výživové okienko
Ak nechcete mať problémy s hmotnosťou a nesústredenosťou, nepodceňujte raňajky, vďaka ktorým organizmus získa energiu na celé dopoludnie.
Najvhodnejšie je raňajkovať do hodiny od prebudenia. Je možné si dopriať aj viac sacharidovo orientované raňajky, pretože počas spánku došlo k vyčerpaniu glykogénových zásob.
Desiate a olovranty vám pomôžu udržať výkyvy krvného cukru pod kontrolou, preto je žiaduce ich v stravovacom režime dodržať. Ich zaradením ovládnete chute na sladké a nebudete mať sklony sa prejedať. K desiatym a olovrantom si pokojne môžete dopriať i polievku, ktorá príde vhod najmä v chladných mesiacoch. Ideálne sú aj smoothie, ktoré vám dodajú vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Polievky kedysi neodmysliteľne patrili k hlavnému jedlu dňa. Dnes tomu tak v mnohých domácnostiach nie je, a to je škoda. Pýtate sa, prečo ich do jedálničku zaradiť? Dôvodov je hneď niekoľko. Nielen pri chudnutí je žiaduce, aby nás vyvážené a zdravé jedlo dostatočne zasýtilo. Polievky sú výdatným predkrmom a zároveň sú zdravé, ak zrovna nepoužijete smotanu, ktorá sa však dá šikovne nahradiť či úplne vynechať. Pokiaľ holdujete polievkam a vaším cieľom je schudnúť, polievka vám pomôže naštartovať trávenie a predísť prejedaniu. A ešte k tomu vás i zahreje.
Zelenina rozhodne patrí do každého jedálnička zdravého jedinca. Odporúčaná denná dávka ovocia a zeleniny je okolo 400–500 gramov, a to v pomere 2:1 v prospech zeleniny. O tom, že je zelenina pre naše telo prospešná, vie asi každý. Pre náš organizmus je cenným zdrojom rad vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Šaláty, či už zeleninové alebo tie, ktoré majú v základe obilniny či strukoviny, môžu zastúpiť obed, a vďaka vyváženosti živín budú dobrým pomocníkom pre zažehnanie chutí či hladu. Smoothie predstavujú inú formu, ako si cennú zeleninu a ovocie dopriať a vychutnať.
Ak máte radi sladké, stačí vedieť, ako zdravší dezert pripraviť. Dôležité je byť si vedomý, že sladenie ako také nie je zdravé, preto by ste mali hľadať, ako ho bez ohľadu na druh sladidla obmedziť. U sladidiel sa vyplatí hľadať pridané výživové benefity. V prípade medu to môže byť vysoká biologická hodnota, najmä obsah vitamínov B a C, ďalej minerálnych a baktericídnych látok, navyše je ľahko stráviteľný. Škorica (i tou sa dá sladiť) má zase schopnosť znížiť vplyv cukru na hladinu glukózy v krvi. Zo sirupov stojí za vyzdvihnutie čakankový, ktorého základom je inzulín, čo je druh vlákniny a má menej než 5 % cukrov. To všetko pri rovnakej sladivosti, akú má bežný biely alebo trstinový cukor. V každom prípade i s prírodnými sirupmi sa musí nakladať obozretne.